Een vergelijking tussen WordPress en andere CMS systemen

Het landschap van CMS-systemen is divers, met verschillende opties die elk hun eigen unieke voordelen bieden. Toch blijft WordPress de markt domineren met een marktaandeel dat volgens recente statistieken (tot aan april 2023) ongeveer 43% van alle websites op het internet beslaat. Dit is een ongekend cijfer, vooral in vergelijking met de kleinere marktaandelen van concurrenten.

Hieronder een vergelijking tussen WordPress en andere CMS systemen  zoals Joomla, Drupal, Squarespace, Wix, Shopify, Magento, Jimdo.

 

WordPress vs. Joomla

Marktaandeel Analyse: Bij het beoordelen van het huidige landschap van contentbeheersystemen valt op dat Joomla slechts een klein segment van de markt bestrijkt met een marktaandeel van 2%. Dit staat in schril contrast met WordPress, dat niet alleen een veel groter deel van de markt inneemt, maar ook veelzijdiger en gebruiksvriendelijker lijkt te zijn, waardoor het een voorkeurskeuze is voor velen.

Beoordeling van Gebruiksvriendelijkheid: Als we kijken naar de toegankelijkheid voor gebruikers, komt WordPress duidelijk naar voren als de front-runner. De intuïtieve interface en eenvoud maakt het bijzonder aantrekkelijk voor beginners, terwijl het ook voldoende geavanceerd is voor meer ervaren ontwikkelaars. Dit contrasteert met Joomla, dat hoewel krachtig, een steilere leercurve heeft en daarom minder benaderbaar kan zijn voor nieuwkomers in de wereld van websiteontwikkeling.

Aanpassingsvermogen en Flexibiliteit: Verder is WordPress superieur in termen van personalisatie. Met een indrukwekkend scala aan thema’s en plugins, kunnen gebruikers vrijwel elk aspect van hun site aanpassen aan hun specifieke behoeften en voorkeuren. Deze rijkdom aan aanpassingsmogelijkheden is iets waar Joomla nog steeds naar streeft, hoewel het ook een respectabel aanbod heeft, kan het simpelweg niet tippen aan de breedte en diepte van de WordPress-repository.

E-commerce Capaciteiten: Overgaand op de functionaliteiten voor online handel, biedt WordPress met zijn WooCommerce-plugin een naadloze en volledig geïntegreerde e-commerce oplossing die goed aansluit bij de behoeften van online winkels. WooCommerce maakt het gemakkelijk om een winkel op te zetten, te beheren en te schalen, terwijl het ook een breed scala aan aanpassingen en uitbreidingen biedt. Joomla, aan de andere kant, biedt wel e-commerce extensies, maar deze komen niet overeen met de geïntegreerde ervaring en de uitgebreide community ondersteuning die beschikbaar is voor WooCommerce op WordPress.

 

WordPress vs. Drupal

Marktaandeel: Drupal’s marktaandeel van minder dan 2% reflecteert de nichepositie die het inneemt in de markt, vergeleken met de brede acceptatie van WordPress.

Complexiteit versus Gebruikersvriendelijkheid: Drupal onderscheidt zich als een robuust platform voor complexe, content-zware websites waar diepgaande aanpassingen en flexibiliteit vereist zijn. Echter, als het gaat om gebruiksgemak en toegankelijkheid voor beginners, is WordPress de onbetwiste leider. Met zijn eenvoudige interface en gebruiksgemak verlaagt WordPress de drempel voor nieuwkomers die de digitale ruimte willen betreden.

Ontwikkeling en Groeicapaciteit: In het spectrum van websiteontwikkeling en schaalbaarheid biedt WordPress een vriendelijke en aanpasbare omgeving die kan meegroeien met de veranderende eisen van een bedrijf. Dit staat in contrast met Drupal, dat vaak de voorkeur heeft voor complexe projecten die op maat gemaakte oplossingen vereisen en waarbij een diepgaande technische expertise noodzakelijk is om het platform volledig te benutten.

Community en Ondersteuningsnetwerken: WordPress geniet van een uitgebreide en actieve gemeenschap die voortdurende ondersteuning en een schat aan bronnen biedt, waaronder thema’s, plugins en best practices. Deze omvangrijke ondersteuning is een direct gevolg van de uitgebreide gebruikersbasis en draagt bij aan de continue groei en het onderhoud van het platform. Drupal, hoewel ook ondersteund door een toegewijde gemeenschap, kan deze schaal van gemeenschapsondersteuning en -resources niet evenaren, wat een invloed kan hebben op de keuze van gebruikers voor WordPress boven Drupal.

 

WordPress vs. Squarespace

Marktaandeel: In de dynamische wereld van websitebouwplatforms heeft Squarespace een loyale aanhang verworven, met name onder creatieve professionals, en heeft het een respectabel marktaandeel van iets meer dan 1,5% verworven. Dit aandeel illustreert een stevige positie in een specifieke marktsegment. Echter, als het gaat om de bredere markt, blijft WordPress de onbetwiste leider met een marktaandeel van 43%, die als een kolos heerst met een dominantie die over de hele linie door weinig andere platforms wordt benaderd.

Aanpassingsmogelijkheden en Platformflexibiliteit: Terwijl Squarespace wordt geprezen om zijn strakke ontwerpen en gebruiksgemak, is het WordPress dat een ongeëvenaarde aanpassingsvermogen biedt. Doordat  WordPress open-source is, stelt dit gebruikers in staat om uitgebreide aanpassingen te maken, variërend van eenvoudige themawijzigingen tot complexe functionaliteitsuitbreidingen met behulp van plugins. Deze flexibiliteit maakt WordPress een aantrekkelijke optie voor zowel amateurs als professionele ontwikkelaars die verder willen gaan dan de meer beperkende, hoewel gebruikersvriendelijke, grenzen van Squarespace.

Gebruikersautonomie en Controle: Een van de meest significante verschillen tussen Squarespace en WordPress is de mate van controle die ze bieden aan de eindgebruiker. Squarespace functioneert als een gesloten ecosysteem, waarin de hosting en technische aspecten van websitebeheer geïntegreerd en onzichtbaar zijn voor de gebruiker. Dit kan voordelig zijn voor diegenen die een hands-off benadering prefereren. Aan de andere kant geeft WordPress gebruikers volledige autonomie over hun sites, inclusief de keuze van hostingproviders, toegang tot de backend, en de vrijheid om elke gewenste aanpassing aan te brengen. Deze openheid maakt WordPress tot een krachtig instrument voor diegenen die volledige beheersing over hun online aanwezigheid eisen.

 

WordPress vs. Wix

Marktaandeel: Wix bezit rond de 1,5% van het marktaandeel, wat aanzienlijk minder is dan de dominante positie van WordPress.
Flexibiliteit: WordPress biedt een aanzienlijk hoger niveau van flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden dan Wix.
Contenteigendom: Bij het gebruik van Wix, ben je gebonden aan hun hosting en servicevoorwaarden. Je website en de content daarop “leven” op de servers van Wix. Hoewel je natuurlijk eigenaar bent van de inhoud die je creëert, zijn er beperkingen verbonden aan wat je ermee kunt doen buiten het Wix-platform. Bijvoorbeeld, als je besluit om van websitebouwer of hostingprovider te wisselen, kun je je Wix-website niet simpelweg exporteren en ergens anders importeren. Je zou je inhoud handmatig moeten overzetten naar een nieuw platform, wat een tijdrovend en complex proces kan zijn.

Daarentegen geeft WordPress je volledige eigendom en controle over je content. Omdat het een open-source platform is, kun je je site hosten waar je maar wilt en ben je vrij om te verhuizen naar een andere hostingprovider als dat nodig is. Je kunt eenvoudig je hele website exporteren en importeren, inclusief alle content, met de ingebouwde hulpmiddelen die WordPress biedt. Dit geeft je de flexibiliteit om te beslissen hoe en waar je je website en de content wilt beheren en behouden, en zorgt ervoor dat je niet vastzit aan één provider.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Wix heeft de laatste jaren zijn SEO-functies verbeterd, maar het biedt nog steeds niet dezelfde mate van controle en geavanceerde optimalisatie die WordPress biedt. WordPress heeft een robuuste set van SEO-functionaliteiten, vooral wanneer het wordt gecombineerd met gespecialiseerde plugins zoals Yoast SEO, All in One SEO Pack of RankMath SEO. Deze plugins maken het gemakkelijk om elke pagina en post te optimaliseren voor zoekmachines, inclusief het aanpassen van meta-titels en -beschrijvingen, het genereren van sitemaps, en het beheren van robots.txt-bestanden.

Verder heeft WordPress een voordeel door de schone en consistente code die het genereert, wat over het algemeen als beter wordt gezien door zoekmachines. WordPress-sites zijn ook meestal sneller dan Wix-sites, wat een belangrijke factor is in zoekmachine rankings. Bovendien, omdat je met WordPress meer controle hebt over de hosting van je site, kun je kiezen voor een snelle, geoptimaliseerde hostingprovider die je SEO-inspanningen verder kan versterken.

De combinatie van uitgebreide aanpassingsopties, de beschikbaarheid van krachtige SEO-plugins, en de mogelijkheid om je hostingprovider te kiezen, maakt WordPress tot een veel sterker platform voor zoekmachineoptimalisatie dan Wix. Dit is cruciaal voor de zichtbaarheid van je website op de lange termijn en kan een significante impact hebben op het verkeer dat je site ontvangt.

 

WordPress vs. Shopify

Marktdominantie en Specialisatie in E-commerce: Shopify heeft zich een aanzienlijke plaats verworven binnen de e-commerce sector en bezit ongeveer 3,2% van de totale markt. Deze cijfers benadrukken zijn stevige grip op een markt die zich specifiek richt op online handelsplatformen. Desondanks blijft Shopify qua marktbereik enigszins in de schaduw van het alomtegenwoordige WordPress, dat een breder spectrum aan websitebehoeften bedient en een groter algeheel marktaandeel heeft van 43%.

Focus op Online Winkel Functionaliteit: Shopify is ontworpen als een gespecialiseerd e-commerce platform, dat kracht en gemak biedt voor ondernemers die hun online winkels willen opzetten en beheren. Ondertussen biedt WordPress, door de integratie met WooCommerce, een veelzijdige e-commerce oplossing die zich niet alleen tot online winkels beperkt, maar ook naadloos samenwerkt met een verscheidenheid aan andere websitecategorieën. Deze flexibiliteit maakt WordPress met WooCommerce een concurrent om rekening mee te houden voor diegenen die hun webaanwezigheid willen uitbreiden buiten louter e-commerce.

Prijsstructuur en Schaalbaarheid: Wat de kosten betreft, kan het gebruik van Shopify soms een duurdere onderneming worden, vooral wanneer er behoefte is aan diverse extra apps en functies die kunnen leiden tot extra maandelijkse kosten en transactiekosten. WordPress, aan de andere kant, staat vaak bekend om zijn kostenefficiëntie, waarbij veel van de basisfunctionaliteiten en uitbreidingen gratis of tegen lage kosten beschikbaar zijn. Dit maakt WordPress een aantrekkelijke optie voor een breed scala aan bedrijven, van kleine startups tot grote ondernemingen, die op zoek zijn naar uitbreidbaarheid zonder aanzienlijke financiële investeringen.

 

WordPress vs. Magento

Marktaandeel: Magento, bekend om zijn robuuste e-commerce mogelijkheden, neemt een klein maar belangrijk segment van de markt in beslag met een aandeel dat onder de 1% ligt. Hoewel dit een bescheiden cijfer is, vooral in vergelijking met het aanzienlijke marktaandeel van WordPress, weerspiegelt het de gespecialiseerde toepassing van Magento voor complexe online winkeloplossingen.

Gebruiksgemak en Toegankelijkheid: Als het gaat om het opzetten en beheren van e-commerce sites, staat Magento bekend om zijn krachtige en uitgebreide functieset, die vooral is afgestemd op ondernemingen met complexe e-commerce behoeften. Echter, deze kracht komt met een steilere leercurve, wat het platform minder toegankelijk kan maken voor de gemiddelde gebruiker of kleine ondernemers zonder technische expertise. In contrast staat WordPress, dat met zijn intuïtieve interface en eenvoudige contentmanagementfunctionaliteiten, uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid, waardoor het een favoriet is bij een brede gebruikersbasis.

Gemeenschapsondersteuning: WordPress geniet van een uitzonderlijk grote en actieve gemeenschap die ondersteuning biedt op verschillende niveaus, van basishandleidingen tot geavanceerde ontwikkelingstechnieken. Deze community voedt een uitgebreide bibliotheek van documentatie, thema’s, plug-ins en forums waar gebruikers terechtkunnen voor hulp en advies. Magento, hoewel ook ondersteund door een gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers, heeft niet dezelfde omvang van gebruikersnetwerk en de daarbij horende breedte van ondersteuningsstructuren die bij WordPress worden aangetroffen. Dit kan voor sommige gebruikers een belangrijke factor zijn bij de keuze voor een platform, vooral als ze waarde hechten aan een grote pool van kennis en gemakkelijk toegankelijke hulpbronnen.

 

WordPress vs. Jimdo

Marktpositie: Jimdo, hoewel het een bekwame aanbieder is in de websitebouwmarkt, bezit slechts een klein marktaandeel, zeker als we het vergelijken met de reusachtige aanwezigheid van WordPress. Dit kleinere marktaandeel weerspiegelt de minder prominente positie van Jimdo in de industrie en zijn focus op een nichemarkt waar het specifieke behoeften bedient.

Eenvoud van Ontwerp en Functionaliteit: Voor gebruikers die snel en zonder veel complicaties een online aanwezigheid willen vestigen, biedt Jimdo een gestroomlijnde en gebruiksvriendelijke interface. Het stelt zelfs die zonder technische vaardigheden in staat om in korte tijd kleine websites te lanceren. Echter, wanneer het gaat om het bieden van een rijke diepgang en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, valt Jimdo kort ten opzichte van WordPress. Met zijn uitgebreide thema’s en plug-ins, biedt WordPress gebruikers een ongekend niveau van personalisatie en flexibiliteit, waardoor het uiterst geschikt is voor zowel eenvoudige als complexe websiteprojecten. Dit verschil in aanpassingsvermogen maakt WordPress tot een krachtig en veelzijdig platform dat een brede waaier aan gebruikseisen kan accommoderen.

Eigendom en Overdraagbaarheid: Een van de fundamentele voordelen van WordPress is dat het open-source software is, wat betekent dat je volledige eigendom en controle hebt over je website en alle bijbehorende data. Je kunt kiezen waar je je site host en je bent vrij om je website te migreren naar een andere host of zelfs naar een ander CMS als je wensen veranderen.

Met Jimdo zijn gebruikers meer gebonden aan het platform. Hoewel Jimdo het maken van websites vereenvoudigt, zijn er beperkingen als het gaat om het verplaatsen van je site naar andere diensten. Migreren van een Jimdo-website kan ingewikkelder zijn omdat het platform niet dezelfde gemakkelijke export- en importtools biedt die WordPress wel heeft. Dit betekent dat als je besluit om je website naar een ander platform te verhuizen, je mogelijk handmatig content moet overzetten of een nieuwe website vanaf de grond af opnieuw moet opbouwen.

 

Conclusie

In de wereld van CMS en website creatie, is het duidelijk dat WordPress een leidende positie inneemt met een marktaandeel dat de populariteit en betrouwbaarheid van het platform bevestigt. Het biedt een uitzonderlijke combinatie van gebruiksgemak, flexibiliteit, aanpassingsvermogen en een krachtige gemeenschapsondersteuning. Hoewel elk van de besproken systemen bepaalde voordelen heeft voor specifieke toepassingen, blijft WordPress de voorkeurskeuze voor een breed spectrum van webprojecten, en dat wordt weerspiegeld in zijn dominante marktaandeel.

 

Vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van het artikel “Een vergelijking tussen WordPress en andere CMS systemen”?
Neem vrijblijvend contact op.

Bericht delen op social media:

Gerelateerde berichten

hoe google search console toevoegen

Hoe Google Search Console toevoegen

Als u een website beheert of bezit, is het haast ondenkbaar dat u nog niet van Google Search Console (GSC) hebt gehoord. Maar wat houdt deze tool precies in, welke voordelen kan deze voor u opleveren …

Lees verder